Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Svenska som andraspråk för lärare i svenska för invandrare (sfi), 1-30 hp. Ingår i Lärarlyftet II

Kurs 30 högskolepoäng

Beskrivning

Är du yrkesverksam lärare? Vill du bli behörig för att undervisa inom svenska för invandrare (sfi)?

Om kursen

På uppdrag av Skolverket ger vi en kurs i svenska som andraspråk inom Lärarlyftet. Den vänder sig till dig som är yrkesverksam lärare och vill bli behörig att undervisa i svenska för invandrare (sfi). Notera att du måste ha skolhuvudmannens godkännande för att få läsa kursen. Blankett finns på Skolverkets hemsida: https://www.skolverket.se/kompetens-och-fortbildning/larare/kurser-och-ansokan.

Kursen ger teoretisk förankring med tydligt didaktiskt perspektiv i alla de delområden som är nödvändiga för att du ska kunna fungera som lärare i sfi. Kursen omfattar undervisning i mångkulturella miljöer, lärande på ett andraspråk och språkutvecklande arbetssätt. Den ger också en gedigen språkvetenskaplig skolning med god grundförståelse för det svenska språksystemet i ett typologiskt och kontrastivt perspektiv, samt verktyg för att analysera språk grammatiskt och fonologiskt. Språkinlärning och flerspråkighet hos vuxna tas upp, och med utgångspunkt i din egen lärarerfarenhet ges du möjlighet att fördjupa din förmåga att analysera och utifrån aktuella styrdokument bedöma en elevs skriftliga produktion. 

Kursens genomförande

Kursen ges på distans med stöd av den nätbaserade lärplattformen Canvas. Kursen ges på halvfart (50 %) under två terminer. 

Övrigt om kursen

Kurser inom Lärarlyftet administreras av LUCE: http://www.lu.se/studera/kompetensutveckling-for-yrkesverksamma/lararlyftet.

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Svenska

Besöksadress
Helgonabacken 12, 223 62 Lund

Postadress
Box 201, 221 00 Lund

+46 46 222 87 10

https://www.sol.lu.se/nordiska/

Marina Hansson

Studievägledare

+46 46 222 84 60

marina [dot] hansson [at] kansliht [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs att den sökande är lärare anställd hos huvudman, entreprenör eller folkhögskola, samt intyg om huvudmannens godkännande.

Urval

Lärarfortbildning uppdragsutbildning. www.lu.se/lararlyftet

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2024

Blandad undervisningstid Lund, deltid 50%

På svenska, distansutbildning

Inga obligatoriska träffar

Studieperiod

15 januari 2024 - 19 januari 2025

Ansökan

Stängd för anmälan

Start Höstterminen 2024

Blandad undervisningstid Lund, deltid 50%

På svenska, distansutbildning

Inga obligatoriska träffar

Studieperiod

2 september 2024 - 8 juni 2025

Ansökan

Öppen för sen anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se