Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skandinavisk och europeisk filmkultur

Kurs 30 högskolepoäng

Beskrivning

Upptäck den fascinerande världen av film och television och utforska hur dessa medier har format och fortsätter att forma vår uppfattning om oss själva och om världen omkring oss. Kursen ges på distans.

Denna kurs erbjuder varierade inblickar i en filmkultur som är så betydelsefull för många av oss idag, från historiska skildringar och litterära adaptioner till samtida frågor och kulturella sammanhang.

Vi strävar efter att ge dig en omfattande förståelse för filmens och televisionens roll i att skapa och återspegla kulturella identiteter, bland annat genom att utforska institutioner som stödjer filmproduktion inom både nationella och transnationella filmkulturer, filmfestivalernas växande betydelse, filmkritikens skiftande former, och inte minst teman som migration och etnicitet.

Lärande och utveckling: Du kommer att utveckla förmågan att analysera och presentera egna tolkningar av film och TV. Genom att tillämpa teoretiska kunskaper på olika filmer och i olika sammanhang, kommer du att få en djupare förståelse för filmens betydelse i vårt samhälle.

Kursens struktur:

  1. Kultur och historia i film och television
  2. Festivaler, kritik och samhällets relation till film
  3. Migration och etnicitet i film
  4. Fördjupningsprojekt

Undervisning och studietakt

Kursen kombinerar föreläsningar med interaktiva seminarier, grupparbeten och filmvisningar för att skapa en dynamisk och engagerande lärmiljö. Kursen ges på helfart under en termin och undervisningsspråket är engelska.

Vem vänder sig kursen till?

Denna kurs är idealisk för dig som har ett stort intresse för filmvetenskap och söker en djupare förståelse för filmens betydelse i vårt samhälle. Kursen passar även väl i kombination med andra utbildningar inom humaniora och samhällsvetenskap. Kursen kan ingå i en kandidatexamen inom t ex Filmvetenskap.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Filmvetenskap

Besöksadress
Helgonabacken 12, 223 62 Lund

Postadress
Box 201, 221 00 Lund

+46 46 222 78 47

https://www.sol.lu.se/filmvetenskap

Gabriella Cederström

Studievägledare

+46 46 222 84 65

gabriella [dot] cederstrom [at] sol [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Historia 1b eller 1a1+1a2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%. Vid lika meritvärde görs urval på högskoleprovet. Om det också är lika görs urval med lottning.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska, distansutbildning

Inga obligatoriska träffar

Studieperiod

2 september 2024 - 19 januari 2025

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Skandinavisk och europeisk filmkultur är 57 500 SEK.