Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Interkulturella religionsmöten under antiken

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

Kursen syftar till att analysera möten mellan religioner i en multietnisk, multikulturell och i högsta grad sammankopplad hellenistisk och romersk Medelhavsvärld (från 300-talet f.Kr. till 300-talet e.Kr.). Studenterna får tillfälle att bekanta sig med aktuella teorier och metoder inom forskningen kring interkulturella möten och religiösa kontakter under antiken. Genom fallstudier, baserade på litterära, epigrafiska och arkeologiska källor, kommer de även att få möjlighet att utforska olika exempel på och följdverkningar av samspel mellan polyteistiska och monoteistiska traditioner. Genom att fokusera på det religiösa utbytet mellan religioner, inbjuds studenterna att utmana den traditionella historiografiska idén att grekisk-romersk ”hedendom”, judendom och kristendom utvecklades inom separata sociala sfärer som avgränsade ”kulturella paket”, liksom den moderna dikotomin mellan ”polyteism” och ”monoteism”. Andra ämnen som berörs i kursen är spridningen av religiösa idéer och bruk, konstruktionen av religiösa identiteter och främmandeskap, betydelsen av religiös samhörighet i samband med migration, konkurrens mellan religioner, gränsöverskridande religiösa uttryck och relationen mellan mysteriekulter och kristendom.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Institutionen för arkeologi och antikens historia

Besöksadress
Helgonavägen 3, LUX - Hus A, 223 62 Lund

Postadress
Box 192, 221 00 Lund

+46 46 222 79 40

https://www.ark.lu.se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs genomgången kandidatkurs i Antikens kultur och samhällsliv, Arkeologi, Historisk arkeologi, Historisk osteologi, Historia, Grekiska, Latin, Idé- och lärdomshistoria, Religionshistoria, Judaistik, Bibelvetenskap eller motsvarande kunskaper.

Muntlig och skriftlig språkfärdighet i engelska motsvarande Engelska 6/B från svenskt gymnasium är ett krav.

Urval

Platserna fördelas enligt: Högskolepoäng (HPAV): 100 %.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2024

Dagtid Lund, deltid 50%

På engelska

Studieperiod

25 mars 2024 - 2 juni 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperVT 2024

Totalt antal antagna

Vårterminen 2024 - 7 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Dagtid Lund, deltid 50%

På engelska

Studieperiod

25 mars 2024 - 2 juni 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Interkulturella religionsmöten under antiken är 13 750 SEK.