Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

AI och digitalisering inom arkivsektorn

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

Hur påverkar digitalisering och AI arkivsektorn?

Kursen ger en översikt över användningen av AI inom arkivsektorn, med fokus på principer och tillämpningar som datainsamling, bevarande och bearbetning av text, bild, ljud och video. Etiska och juridiska aspekter betonas. Kursen behandlar även skillnader och likheter vad gäller lagar och regelverk som styr olika typer av arkivverksamheter. Kursen utforskar digitalisering, AI och dess rättsliga överväganden, inklusive GDPR och rådande EU-lagstiftning. Verktyg som till exempel Handwritten Text Recognition (HTR) diskuteras samt användandet av nya tekniker för att tillgängliggöra arkivmaterial. Fokus ligger på möjligheterna och utmaningarna med digitalisering och AI i arkivverksamhet. Kursen inkluderar diskussioner om AI-verktyg för att hantera arkivmaterial, deras fördelar och nackdelar, samt etiska och juridiska överväganden. Lednings- och tekniska aspekter samt frågor om ansvar, beslutsfattande och demokrati i förhållande till digitalisering och AI beaktas.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Avdelningen för ABM, digitala kulturer samt förlags- och bokmarknadskunskap

Besöksadress
Helgonavägen 3, Lund

Postadress
Box 192, 221 00 Lund

https://www.kultur.lu.se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet och minst 7,5 hp arkivvetenskap eller motsvarande kunskap samt 1 års arbetslivserfarenhet inom arkivsektorn.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Blandad undervisningstid Lund, deltid 50%

På svenska, distansutbildning

Inga obligatoriska träffar

Studieperiod

30 september 2024 - 6 december 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för AI och digitalisering inom arkivsektorn är 14 375 SEK.