Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet

Program 60 högskolepoäng · 1 år · Hälso- och sjukvårdskuratorsexamen

Studenter sitter på gräset utan för Campus Helsingborg. Foto.

Beskrivning

Vill du bli expert på socialt och psykosocialt arbete inom hälso- och sjukvård? Utbilda dig till hälso- och sjukvårdskurator – en yrkesroll där du arbetar med behandling av patienter och anhöriga som i flera fall befinner sig mitt i en livsomvälvande situation. Som kurator har du en konsultativ och samordnande roll gentemot annan hälso- och sjukvårdspersonal och övriga samhället.

Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet vid Campus Helsingborg är en ettårig yrkesinriktad påbyggnadsutbildning på avancerad nivå.

Utbildningen ger nyutexaminerade socionomer en möjlighet till ökad specialisering och förbättrad anställningsbarhet inom hälso- och sjukvården. För dig som redan arbetar som socionom så breddar utbildningen dina karriärmöjligheter. Utbildningen är legitimationsgrundande.

Utbildningen

Du får fördjupa dina teoretiska kunskaper om olika sociala faktorers påverkan på hälsa, sjukdom och trauma. Du får även kunskaper om rättsliga aspekter av hälso- och sjukvård och om etiska dilemman och metoder i möten med patienter. Under andra halvan av utbildningen har du under handledning samtal med patienter och närstående. Du genomför även ett forskningsprojekt på din praktikplats med fokus på socialt och psykosocialt arbete inom hälso- och sjukvård.

Programmet integrerar fördjupad teoretisk kunskap med praktisk träning och du har under hela programmet en fast placering inom hälso- och sjukvården. 

Viktiga områden under utbildningen är: 

  • hälsa och ohälsa
  • etik och sjukvårdsjuridik
  • kvalificerat utredningsarbete
  • samtals- och interaktionsmetodik
  • sociala och psykosociala insatser
  • sorg, kriser, förluster och trauman
  • aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete

Efter examen kan du ansöka om legitimation som hälso- och sjukvårdskurator hos Socialstyrelsen. Sedan 2019 är det en skyddad yrkestitel. Du kan även studera vidare mot en masterexamen i socialt arbete eller ansöka till en forskarutbildning.

Arbetsmarknad

Under de senaste 10 åren har antalet kuratorer inom hälso- och sjukvården ökat. Anledningen till ökningen är att vården möter ett allt mer mångfacetterat samhälle som ställer krav på psykosocial expertis. Hälso- och sjukvårdskuratorernas kompetens behövs inom konsultation, avlastningssamtal, reflektionsmöten och inom flera andra områden i hälso- och sjukvården.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Studierektor för avancerad nivå

Gabriella Scaramuzzino

Telefon: 073-369 75 50

E-post: gabriella [dot] scaramuzzino [at] soch [dot] lu [dot] se

Programansvarig

Sara Hultqvist

E-post: sara [dot] hultqvist [at] soch [dot] lu [dot] se

Studieinformation

E-post: info [at] soch [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Socionomexamen eller motsvarande samt Engelska 6/B och Svenska 3/B.

Urval

Urval baseras på följande: 1) Yrkeslivserfarenhet: Minst tre års yrkeslivserfarenhet efter socionomexamen med professionell människovårdande inriktning. Anställningen skall ha omfattat minst 50 procent av en heltidsanställning (om uppfyllt ges 1 poäng). 2) Erfarenheter från hälso- och sjukvårdssektorn: Minst ett års yrkeslivserfarenheter från hälso- och sjukvårdssektorn efter socionomexamen. Anställningen ska ha omfattat minst 50 procent av en heltidsanställning (om uppfyllt ges 1 poäng). 3) Akademiska meriter: Avslutad(e) kurs(er) på avancerad nivå om minst 15 högskolepoäng efter socionomexamen (om uppfyllt ges 1 poäng).

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Helsingborg, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

2 september 2024 - 8 juni 2025

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet är 150 000 SEK.