Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Religionshistoria: Satanism - en historisk introduktion

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

Kurens utgör en introduktion till modern satanism och dess historiska bakgrund. Föreställningar om satanismens framväxt genom historien studeras utifrån perspektivet att berättelser om djävulsdyrkan ofta fungerat som polemik, underhållning och inspiration. Kursen studerar därför satanismens historia som konspirationsteori, populärkultur och självdefinierad religiös rörelse. Utgångspunkten är historisk. Kursen är uppdelad i tre block.

Det första blocket inleds med en skildring av antika och medeltida religiösa strömningar som genom historien porträtterats som sataniska eller onda och som dessutom påverkat senare historiska föreställningar om satanism. Beskrivningen av dessa grupper diskuteras utifrån identitetsskapande perspektiv och teorier om behovet av en fiende och ”den andre”.

Detta ger upphov till nästa steg i kursen: att presentera hur föreställningar om satanism växt fram i västvärlden från 1700-talet och framåt, samt hur dessa föreställningar till slut leder fram till en självdefinierad satanism. En viktig komponent är att belysa hur esoteriska och nyreligiösa grupper inspirerats av nidbilder av antika och medeltida heresier.

Kursens tredje och sista block behandlar samtida västerländsk kultur, från 1950-talet fram till idag. De största inriktningarna inom satanismen studeras var för sig. Populärkulturens betydelse för satanismens utformning analyseras samt den självdefinierade satanismens relation till konspirationsteorier om satanistiska rörelser. Avslutningsvis presenteras satanismens utformning och historia i det moderna Sverige.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Centrum för teologi och religionsvetenskap

Besöksadress
Helgonavägen 3, LUX - Hus B, Lund

Postadress
Box 192, 221 00 Lund

https://www.ctr.lu.se/

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%. Vid lika meritvärde görs urval på högskoleprovet. Om det också är lika görs urval med lottning.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2024

Blandad undervisningstid Lund, deltid 25%

På svenska, distansutbildning

Inga obligatoriska träffar

Studieperiod

15 januari 2024 - 2 juni 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperVT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)*
Folkhögskolebetyg (BF)*
Högskoleprovet (HP)*

Totalt antal antagna

Vårterminen 2024 - 52 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Start Summer Semester 2024

Blandad undervisningstid Lund, deltid 50%

På svenska, distansutbildning

Inga obligatoriska träffar

Studieperiod

3 juni 2024 - 9 augusti 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Religionshistoria: Satanism - en historisk introduktion är 13 750 SEK.