Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Religionsvetenskap och teologi - Masterprogram

Program 120 högskolepoäng · 2 år · Magisterexamen

Beskrivning

Att förstå och förklara religionens roll i historia och nutid blir allt viktigare. Masterprogrammet i religionsvetenskap och teologi syftar till en väsentligt breddad och fördjupad religionsvetenskaplig och teologisk kompetens.

Utbildningens innehåll

Du kan inom programmet välja mellan tolv inriktningar:

  • Religionshistoria
  • Islamologi
  • Judaistik
  • Religionsbeteendevetenskap
  • Gamla testamentets exegetik
  • Nya testamentets exegetik
  • Kyrkohistoria
  • Missionsvetenskap med ekumenik
  • Praktisk teologi
  • Religionsfilosofi
  • Etik
  • Systematisk teologi

Programmet består av obligatoriska kurser på avancerad nivå och 30 hp valfria studier:

Den första och andra terminen består av kurser inom din valda inriktning, samt en obligatorisk kurs i religionsvetenskapliga teorier och metoder.

Den tredje terminen kan du antingen välja att läsa valfria kurser, eller genomföra utbytesstudier vid något av Lunds universitets partneruniversitet runt om i världen. Om du är intresserad av utbytesstudier ansöker du om det redan under din första termin.

Den fjärde och sista terminen skriver du din masteruppsats, där du får visa din förmåga att självständigt genomföra en uppsats inom det fält du har valt att studera.
 

Efter utbildningen

Efter programmet kan du söka dig vidare till forskarutbildning. Du har också fått kunskaper som är användbara inom områden som information, integration, journalistik och andra fält där interkulturell kompetens är betydelsefullt.

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Centrum för teologi och religionsvetenskap

Besöksadress
Helgonavägen 3, LUX - Hus B, Lund

Postadress
Box 192, 221 00 Lund

https://www.ctr.lu.se/

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

För behörighet till programmet krävs allmän behörighet samt kandidatexamen eller motsvarande.

Dessutom gäller särskilda förkunskapskrav för tillträde till obligatoriska kurser inom respektive specialisering:

Specialisering 1, Religionshistoria och religionsbeteendevetenskap: 30 hp på fortsättningsnivå inom Religionshistoria eller Religionsbeteendevetenskap eller Islamologi eller Judaistik

Specialisering 2, Bibelvetenskap: 30 hp inom Gamla testamentets exegetik med hebreiska eller Nya testamentets exegetik med grekiska

Specialisering 3, Kyrko- och missionsstudier: 30 hp på fortsättningsnivå inom Kyrkohistoria eller Missionvetenskap med ekumenik eller Praktisk teologi

Specialisering 4, Tros- och livsåskådningsvetenskap: 30 hp på fortsättningsnivå inom Religionsfilosofi, Etik eller Systematisk teologi

Urval

Baseras på kandidatuppsats eller motsvarande, betyg på relevanta kurser.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

2 september 2024 - 7 juni 2026

Ansökan

Sista ansökningsdag 2024-04-15

UrvalsgrupperHT 2022

Totalt antal antagna

Höstterminen 2022 - 4 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Religionsvetenskap och teologi - Masterprogram är 250 000 SEK.