Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fysik, Teoretisk fysik - Masterprogram

Program 120 högskolepoäng · 2 år · Masterexamen

fysik

Beskrivning

Vill du förstå hur hela vår fysiska värld är uppbyggd och fungerar utifrån ett teoretiskt och matematiskt perspektiv? Med denna masterutbildning kan du fördjupa dig inom ämnesområden som atomfysik, kärnfysik, nanofysik, fasta tillståndets fysik eller partikelfysik ur ett teoretiskt perspektiv.

Som student på masterprogrammet får du möjlighet att utforska en rad olika infallsvinklar på materia och elementarpartiklar samt deras inneboende krafter. Du får också ta del av dynamiska forskningsmiljöer med nära koppling till två världsledande forskningsanläggningar i Lund: MAX IV-laboratoriet respektive den kommande neutronkällan ESS (European Spallation Source).

Masterprogrammet täcker ett brett spektrum av områden inom teoretisk och matematisk fysik. Oavsett vilket område du väljer ger utbildningen dig en stabil bas av teoretisk kunskap för att kunna utveckla nya modeller. Du kan exempelvis välja att inom den teoretiska partikelfysiken studera materians minsta beståndsdelar och hur dessa elementarpartiklar interagerar med varandra. Du kan också fördjupa dig i den matematiska fysikens tillämpningar inom ämnesområden som kärnfysik och fasta tillståndets fysik.

Utbildningen ger dig god kunskap i den teoretiska fysikens grunder och goda möjligheter att fördjupa dig inom ditt specialintresse. Masterprogrammet har en stark forskningsanknytning. Andelen lärarledd tid är hög. Utbildningen ges av Fysiska institutionen. Undervisningen är på engelska.

Programstruktur

Programmet innehåller två obligatoriska kurser, dels en kurs i kvantmekanik, dels en kurs som handlar om kvantfysiken i forskning och samhälle. Under ditt första studieår får du dessutom välja bland ett flertal andra kurser, exempelvis fysikens matematiska metoder, beräkningsfysik, statistisk mekanik, allmän relativitetsteori, avancerad kvantmekanik eller avancerad elektromagnetism.

Under det andra studieåret fortsätter du att bygga din kompetens utifrån eget önskemål. Du kan läsa kurser inom bland annat kvantfältteori, teoretisk partikelfysik, artificiella neuronnätverk, teoretisk kärnfysik eller symmetrier och gruppteori. Examensarbetet är oftast 30 högskolepoäng, men kan vara längre, och görs i en forskargrupp.

Karriärmöjligheter

Efter examen finns det flera olika karriärvägar beroende på vilken ämnesprofil du valt för din utbildning. Masterprogrammet ger dig en god bas för forskarutbildning inom fysik, och en stor andel av dem som har gått masterprogrammet i teoretisk fysik söker sig vidare som doktorander. Men du kan också välja en karriärväg utanför akademin och då hitta lämpliga jobb inom områden som exempelvis informations- och kommunikationsteknologi eller energiproduktion där behov finns av kompetens inom avancerad programmering och modellering. De båda forskningsanläggningarna MAX IV-laboratoriet och ESS bidrar också till nya möjligheter på arbetsmarknaden.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Programkoordinator

Roman Pasechnik

E-post: roman [dot] pasechnik [at] hep [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Kandidatexamen om minst 180 hp i fysik eller motsvarande. Examen ska innehålla minst 90 hp i fysik. 

Engelska 6/Engelska B.

Urval

Baseras på betyg på akademiska kurser, speciellt de i behörighetsgivande kurser, samt en motivering för ansökan (från den sökandes ”Summary sheet”).

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

2 september 2024 - 7 juni 2026

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Fysik, Teoretisk fysik - Masterprogram är 340 000 SEK.

Viktig information till dig som ska söka ett program på avancerad nivå (master eller magister)

När du söker till ett masterprogram kan det finnas särskilda instruktioner eller extra dokument som ska skickas in med ansökan. För att vara säker på att din ansökan blir komplett, vill vi att du även läser den mer specifika ansökningsinformationen på programsidan på vår internationella webbplats. Det är till exempel vanligt att du ombeds skicka in ett statement of purpose, ett CV eller ett rekommendationsbrev.
 
Läs detaljerade instruktioner om att ansöka till master

Programspecifika dokument

När du söker detta program behöver du även skicka in ett så kallat Summary sheet:

Summary Sheet (PDF 77 kB, nytt fönster)