Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Informatik: Business Intelligence

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

Kursen avser att introducera och ge en översiktlig bild av Business Intelligence (BI), som innefattar en bred kategori av teknologier, program, samt processer för att samla in, lagra, få åtkomst till, och analysera data. Detta främjar bättre beslutsfattande för diverse användare inom organisationen, vilket i slutändan stärker den organisatoriska prestandan.

Många organisationer har konsekvent rankat BI som sin högsta prioritet bland applikations- och teknikutvecklingar, vilket lockar de flesta investeringar och får stor uppmärksamhet från ledningen. Kursens huvudmål är att hitta balans mellan teori och praktik genom att överväga efterfrågan av de nuvarande anställningskraven inom ICT och affärstrender.

Kursen utforskar BI på både mikro- och makronivåer. På mikronivån täcks utvecklingen av BI-program av att definiera ett affärsproblem och identifiera nödvändiga data som krävs för att besvara det identifierade problemet. Studenter kommer att arbeta i små grupper för att lösa ett verkligt problem med hjälp av en uppsättning data. Som en del av uppgiften ska varje grupp lämna in en skriftlig rapport och göra en muntlig redovisning. Det övergripande målet är att studenterna ska få kunskap om hur man utvecklar BI-applikationer och utformar BI-lösningar för olika BI-användare och användningsfall.

På makronivån utforskar kursen teoretiska utvecklingar av BI från ståndpunkten av informationssystem och övergripande effekter av BI i hela organisationen. Problem relaterade till dataintegration, datamodellering, datakvalitet, metadata, datahantering, BI-arkitektur, datavisualisering, Big Data och skalbarhet behandlas. Vidare behandlas delvis aktuella BI-trender, såsom BI-styrning, integritet, etik och AI. Sammantaget beskriver kursen utvecklingen och det aktuella läget för BI-teori och praktik.

Undervisningsmetoden består av föreläsningar, gästföreläsningar från bransch- och/eller akademiska experter och individuell- och grupphandledning genom kontorstid.

Kursen kräver inga kunskaper i programmering eller databaser, men det kan vara en fördel att ha sådana kunskaper eftersom Qlik Sense används för grupprojektet vid skapandet av BI-applikation. Som en del av registreringsprocessen för kursen tilldelas Qlik Sense-licenser till studenterna i början av kursen.

Kursansvarig

Blerim Emruli

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Institutionen för informatik

Besöksadress
Ole Römers väg 6, 223 63 Lund

Postadress
Box 7080, 220 07 Lund

+46 46 222 80 19

http://www.ics.lu.se

Viktoria Svenby

Studievägledare

+46 46 222 80 25

viktoria [dot] svenby [at] ics [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Avklarade kurser motsvarande SYSA21 Informatik: Introduktion till informationssystem, 30 hp, SYSB13 Informationssystem: IS- och verksamhetsutveckling, 30 hp, och INFK11 Informatik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 hp, samt ytterligare 15 hp informatik/informationssystem på kandidatnivå. Engelska 6/B.

Urval

Platserna fördelas enligt: Högskolepoäng (HPAV): 100 %.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, deltid 50%

På engelska

Studieperiod

1 november 2024 - 19 januari 2025

Ansökan

Sista ansökningsdag 2024-04-15

UrvalsgrupperHT 2023

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 5 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Informatik: Business Intelligence är 16 875 SEK.