Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Journalistik - Kandidatprogram

Program 90 högskolepoäng · 1.5 år · Kandidatexamen

Beskrivning

Utbildningen ger dig kunskap och färdighet att kunna arbeta som journalist i olika medier. Studierna är direkt yrkesförberedande med tonvikt på nyheter och reportage och leder till en kandidatexamen med journalistik som huvudområde.

Första terminen ger kunskap om journalistyrket, om yttrande- och tryckfrihet, etiska och juridiska regler, nyhetsvärdering och källkritik. Du lär dig också att söka information och att producera text i olika journalistiska genrer. Senare delen av terminen ägnas åt det politiska systemet i svenskt och europeiskt perspektiv liksom mediesystemet, dess historiska utveckling och de journalistiska uttrycksformernas förhållande till kulturella, sociala, ekonomiska och tekniska faktorer under olika epoker.

Under den andra terminen lär du dig det redaktionella arbetet och att hantera teknik och programvara för produktion i TV, webb och tryckta medier. Du får också en orientering om journalistiken som forskningsobjekt. Terminen avslutas med en kurs i granskande journalistik där du själv producerar och offentligt publicerar grävande journalistik.

Termin tre inleds med en reportagekurs och en journalistikvetenskaplig teori- och metodkurs. Under den sista halvan av terminen skriver du din kandidatuppsats i journalistik.

Efter din kandidatexamen i journalistik finns möjlighet till yrkespraktik under en eller en halv termin.

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Journalistik

Besöksadress
Helgonabacken 12, Lund

Postadress
Box 117, 221 00 Lund

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

För tillträde till utbildningen krävs högskolestudier om sammanlagt 90 högskolepoäng i avslutade kurser, varav minst fortsättningsnivå i ett ämne.

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 20 %, Högskoleprov: 10 %, Akademiska meriter (APGR): 70 %

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Malmö, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

2 september 2024 - 18 januari 2026

Ansökan

Sista ansökningsdag 2024-04-15

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)21,12
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)-
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)1,60

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 41 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Journalistik - Kandidatprogram är 172 500 SEK.